Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Općenito o Ivankovu

Ivankovo, sjedište Općine, najveće je naselje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nalazi se u istočnoj Slavoniji, 11 km zapadno od Vinkovaca. U sastav Općine Ivankovo još ulaze naselja Retkovci i Prkovci. Budući da se nalazi na povoljnom zemljopisnom položaju i da posjeduje dobre klimatske i hidrografske osobine, Ivankovo je mjesto koje se kontinuirano naseljava još od prapovijesti, na što ukazuju ivankovački arheološki lokaliteti kao što su Križin stan, Đukin stan, Prisonjača (Ciganica), Lazarev stan, Rimokatoličko groblje Ivankovo te zgrade Vojne granice. Naselje Ivankovo privi se put spominje 1332./37. kao Iwankagurge, Iwank Zegurge sve do početka 16. stoljeća nosi naziv Ivankovo Sveti Đurađ. Danas se Ivankovo prostire na površini od 5.477 ha, a prema popisu iz 2001. u njemu prebiva 6.695 stanovnika.

Naselje Retkovci broji 1.381, a Prkovci 600 stanovnika, dakle cijelu Općinu naseljava 8.676 stanovnika.

Crkvena župa u Ivankovu spominje se već 1581., trenutno se u Općini nalaze sljedeće crkve: Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Nikole Tavelića u Ivankovu, Ime Marijino u Retkovcima i Sv. Martina biskupa u Prkovcima. Godine 1764. u Ivankovu je započela škola sa svojim radom. Nastavni proces odvija se u trima školskim ustanovama, a to su OŠ «August Cesarec» Ivankovo, OŠ «Ane Katarine Zrinske» Retkovci i Područna škola Prkovci. Za predškolski odgojni proces zadužen je Dječji vrtić «Radosno djetinjstvo» Ivankovo. Bitno je istći i zdravstvene ustanove Općine Ivankovo, a to su: Dom zdravlja Vinkovci, ambulanta u Ivankovu i Retkovcima te ljekarna u Ivankovu.

Kao najveće naselje Vukovarsko-srijemske županije Ivankovo se može pohvaliti velikim brojem udruga građana u kojima se zrcali entuzijazam stanovnika Općine (DVD Ivankovo, DVD Retkovci, DVD Prkovci, KUD «I.G. Kovačić» Ivankovo, KUD «Seljačka sloga» Ivankovo, KUD «Sloga» Retkovci, KUD «Razigrana šokadija» Prkovci, NK «Bedem» Ivankovo, NK «Borac» Retkovci, NK «Slavonac» Prkovci, Rukometni klub «Cestorad», Lovačko društvo «Fazan» Ivankovo, Lovačko društvo «Šljuka» Prkovci, Lovačko društvo «Srndać» Retkovci, Športsko, ribolovno društvo «Klenić» Ivankovo, «Karas» Prkovci, UHDDR Ivankovo, UHVIDR-a Ivankovo, Udruge roditelja poginulih branitelja, Udruge umirovljenika Hrvatsko proljeće, Športski boćarski klub Ivankovo, Dobrotvorna udruga sv. Vinka Pallottija Ivankovo, Šahovska udruga Ivankovo i Škola nogometa). Dan općine obilježava se 26. lipnja.

Grb Općine Ivankovo je u obliku štita na kojem je rog obilja, a zastava zlatno-žute boje s grbom u sredini.

>

Skip to content