Uzimajući u obzir posebnosti Ivankova, odlučan utjecaj na razvitak gospodarstva imali su slijedeći čimbenici:

  • zemljište-tlo,
  • klimatske prilike
  • neposredna blizina relativno velikog grada,
  • pučanstvo naselja.

Ivankovo je smješteno u ravnici mečurječja Save i Drave, što omogućuje razvitak poljodjelstva i stočarstva. Vinkovački kraj, koji uključuje i Ivankovo, spada među najproduktivnije krajeve naše države, jer postoji veliki udio obradivih površina, a vrlo malo neplodnog zemljišta. Karakteristično je za Ivankovo nepostojanje prostranih slavonskih šuma u neposrednoj okolici, što nesumnjivo utječe na razvitak gospodarstva i klimatske prilike.

Klima je panonska (kontinentalna). Zime su vrlo hladne, osobito ako ima mnogo snijega, a ljeti vladaju jake vrućine. Oborina ima najviše u proljeće i jesen, a najmanje ljeti. Povoljan odnos izmeću ljetne topline i oborina pogoduje poljodjelstvu, a nestalne klimatske prilike (vlažna ili sušna godina) utječu na prinose biljne proizvodnje, pa time i stočarstva. Jači vjetrovi osjećaju se uglavnom zimi. ali i u jesen i proljeće. To je košava koja danas dopire zapadnije od Ivankova (do Vrpolja).

Ivankovo je jedno od najvećih sela istočne Slavonije. Prema popisu pučanstva 1991. godine, Ivankovo je imalo 6 345 stanovnika što tvori dobru radnu osnovu neophodnu za bavljenje poljodjelstvom (stočarstvom i ratarstvom). a i drugim gospodarsikm granama. Ova činjenica upućuje na izuzetan značaj položaja Ivankova prema većem gradu. Kako se Ivankovo nalazi u neposrednoj blizini Vinkovaca (manje od 10 km). viškovi radne snage mogu se zapošljavati u industriji.

*GOSPODARSTVO IVANKOVA, Stjepan Hrženjak, Marko Landeka, Monografija Ivankovo 2003.

Skip to content