Udruge

KUD "Ivan Goran Kovačić" Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Robert Čuljak, Vatrogasna ul., 098 348 410


Godine 1937. osnovan je KUD "Seljačka sloga". Pod tim imenom djelovao je do 1963. kada ga je promijenio u "Ivan Goran Kovačić". KUD "I. G. Kovačić" Ivankovo spada među najveće udruge Vukovarsko-srijemske županije zbog svojih 120 članova raspoređenih prema sklonostima svakog pojedinca u tamburašku, pjevačku, folklornu i dramsku sekciju. KUD organizira nekoliko priredbi godišnje za građane Općine Ivankovo i gostuje diljem Hrvatske, i izvan nje. Značajnije priredbe koje organizira su: "Pokladna povorka", proslava "Dana Općine Ivankovo" i sad već manifestacija "Sve se čaje okupiše" kojom se započelo 1999. (više podataka na strani "manifestacije).

KUD "Sloga" Retkovci

Adresa: Braće Radića 77, 32 282 Retkovci
Predsjednica: MARIJA MRVIČIN
Telefon: 032 209 105
mob. 099 767 4914
Voditelj: Marko Pranjić, 099 742 4300


KUD «Sloga» Retkovci osnovan je 1932. s ciljem njegovanja tradicije starih izvornih običaja, pjesama i plesova retkovačkoga kraja. Prvi značajniji rezultat - drugo mjesto zabilježio je davne 1938. u Zagrebu, na Međunarodnoj smotri folklora.

Zahvaljujući KUD-u, u Retkovcima se održavaju i poznati Susreti dramskih amatera, s područja naše županije. Najveće uspjehe vezane za ovu aktivnost njegova dramska skupina postigla je 1981., s predstavom «Pljusak», i 2007., s predstavom «Probudi se, Kato», na državnim smotrama kazališnih amatera u Murteru, odnosno Kastvu. Vrlo zapažen nastup postigla je i na V. susretima dramskih amatera 2008. u Retkovcima s predstavom «Inoče», kada je proglašena jednom od najboljih dramskih družina naše županije. Važno je spomenuti da korijenje ovako bogatog kazališnog života Retkovci vuku od davne 1919. kada je i registrirana prva amaterska predstava.

KUD «Sloga» Retkovci u 2008. broji preko 120 članova raspoređenih u 6 skupina i to:

 1. Dječja folklorna skupina
 2. Dječja dramska skupina
 3. Odrasla folklorna skupina
 4. Dramska skupina
 5. Tamburaška skupina
 6. Ženska pjevačka skupina (bake)

U svojim redovima imaju i prvog retkovačkog pučkog pjesnika Nikolu Miličevića koji je izdao dvije knjige pod nazivom „Zaboravljena ravnica" i „Životni koraci". Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada Hrvatskog sabora kulture za svoj dosadašnji rad.

Pregled važnijih nastupa (gostovanja):

Sudjelovao je tri puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, potom u Rovinju, dva puta na Korčuli (Brno, Smokvica), a značajne nastupe bilježi i u Metkoviću, Drveniku, Žminju, Karlovcu, Rakovici, Goričanu, Trogiru, Palešniku, Sv. Đurađu, Šumeće, Polači kod Zadra, Tomislavgradu (BiH), Kršanu (Istra), Semeljcima, Kruševici, itd.

Dana 28. svibnja 2010. došlo je do pozitivnih promjena. Naime, dramska se skupina odvojila od KUD-a Sloga Retkovci i osnovala amatersko Kazalište "Mika Živković" Retkovci.

KUD "Razigrana Šokadija" Prkovci

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Valentin Čajkovac, Prkovci, Glavna 72 e,
Telefon: 207 046
mob. 099 411 7866


Ova je udruga osnovana 1957. pod nazivom "Šokadija". Godine 1966. promijenjen joj je naziv u "Razigrana Šokadija".

Prkovačka nošnja je zlatom vezena vezenka, svileni opreg i marama također zlatom vezeni. Djevojačke pletenice okićene su cvijećem i dukatima dok su snaše zavijene u zlatare, vezene zlatom preko papira.

Kazalište "Mika Živković" Retkovci

Kazalište "Mika Živković", Retkovci, Osnivačka skupština 28. svibnja 2010.
Predsjednik: Marko Sabljaković, M. Gupca 47, 32 282 Retkovci, mob. 099 801 6315
Dopredsjednica: Marija Mrvičin
Tajnica: Ljubica Lovrić


Da je družina dramskih amatera u Retkovcima uspjela izraditi polugu inicijativnog kulturnog poticaja, imamo zahvaliti nizu osoba koje su velik dio svoga zalaganja i ničim neobveznoga davanja svoga vremena uzidale u temelje Dramskih amaterskih susreta u Retkovcima. Ipak, najveće priznanje treba odati Miki Živkoviću koji je svojom discipliniranošću i svojom idealnom dikcijom djelovao bez ikakvog školskog mandata duboko pedagoški na svoju glumačku okolinu i na glumački podmladak.

Godine 2008. Susreti su dramskih amatera obnovljeni i u atmosferi njihova rasta rodila se želja u velikom broju mladih da na svoju ruku poduzmu borbu za kazalištem, za stvaranjem novoga doma, polazeći od činjenice da kazalište (pa i amatersko) uvijek i svagdje baš ljudskošću svojeg nastupanja i misterioznim travestiranjem osoba izaziva znatiželju. Ono ne može živjeti bez povjerenja u javni odgovor na rad svih dramskih amatera koji se javljaju na Susretima u Retkovcima.

Javni su odgovori sve brojniji pa su se i događanja na susretima povećala. Spomenut ćemo samo neka: nastup dječjih amaterskih družina, likovne izložbe slikara naivaca, promicanje djela pučkih pisaca i autora umjetničke književnosti, nastupi akademskih glumaca...

Osnivanje amaterskoga kazališta u Retkovcima ne treba shvatiti kao hir mladih nezadovoljnih nasljednika starijih dramskih amatera, nego kao želju da to kazalište postane kulturni centar u ruralnoj sredini – na korist čitavoj Županiji vukovarsko – srijemskoj – koji će, u prvom redu, služiti iznošenju slavonskog i njemu srodnoga književnoga blaga, i to na način koji pružaju specifične slavonske mogućnosti.

Faktor – koji nam se već na trećim obnovljenim Susretima postavio kao pitanje koje će se morati rješavati i konačno riješiti bilo je pitanje kvantiteta i kvaliteta sudjelovanja dramskih amaterskih skupina, a to će se lakše učiniti u ustanovi nazvanoj kazalištem.

Čini nam se da je nastupila potreba da u tlo u kojem su Susreti rasli, usadimo možda ili neke nove regulativne principe ili da stare revidiramo i proširimo, produbimo i prilagodimo novoj situaciji u kojoj ćemo kao načelo određivanja nivoa postaviti maksimum naših scensko – kazališnih mogućnosti.

I na kraju treba priznati činjenicu da se osnivanjem amaterskog kazališta u Retkovcima ostvaruje želja utemeljitelja Dramskih amaterskih susreta.

Amatersko kazalište osnivamo u čast velikom učitelju, glumcu i redatelju. Ono će nositi njegovo ime. Dakle, na osnivačkoj skupštini donosimo odluku o osnivanju Kazališta «Mika Živković» - Retkovci.

Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta „Mika Živković“


Retkovci: Osnovano kazalište „Mika Živković" OSNIVANJE KAZALIŠTA LOGIČAN POTEZ

U Retkovcima je osnovano Kazalište "Mika Živković", prvo amatersko kazalište osnovano u jednoj od općina Vukovarsko-srijemske županije! A Retkovčani se nisu slučajno odvažili na ovaj pothvat jer, iako široj javnosti taj podatak i nije osobito poznat, upravo u ovom malom slavonskom mjestu koje danas broji oko 1.400 stanovnika, još je davne 1919. g. jedna diletantska skupina izvela prvu predstavu, nažalost, još uvijek nepoznata imena. A osim što su Retkovci poznati po predanom radu dramskih amatera, ovo je mjesto domaćin i Susretima dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije pa je osnivanje kazališta gotovo i logičan slijed razvoja dramskog amaterizma na tom području. "Osnivanje amaterskoga kazališta u Retkovcima ne treba shvatiti kao hir mladih nezadovoljnih nasljednika starijih dramskih amatera, nego kao želju da to kazalište postane kulturni centar u ruralnoj sredini - na korist čitavoj Županiji vukovarsko-srijemskoj - koji će, u prvom redu, služiti iznošenju slavonskog i njemu srodnoga književnoga blaga, i to na način koji pružaju specifične slavonske mogućnosti" pojasnio je mladi glumac Marko Sabljaković, također Retkovčanin i predsjednik Organizacijskog odbora koji je na osnivačkoj i ujedno izbornoj skupštini izabran za predsjednika retkovačkog kazališta koje će nositi ime po Miki Živkoviću. On je bio seoski učitelj iz Retkovaca koji je, kako kažu njegovi sumještani "zaraženi" kazališnom umjetnošću, "svojom discipliniranošću i svojom idealnom dikcijom djelovao bez ikakvog školskog mandata duboko pedagoški na svoju glumačku okolinu i na glumački podmladak". Supruga pokojnog Mike Živkovića, učiteljica Nevenka Živković u svoje, kao i u ime cijele obitelji Živković, zahvalila je inicijatorima ove ideje da se u Retkovcima osnuje Kazalište koje će nositi ime Mika Živković te naglasila da je njen suprug Mika cijeli svoj život posvetio radu s mladima, njegovanju dramskoga amaterizma ne samo Retkovaca nego i nekadašnje Općine Vinkovci, a njegov redateljski rad s retkovačkim ansamblom bio je itekako priznat na području Slavonije i Baranje pa i šire. Za dopredsjednicu Kazališta "Mika Živković" izabrana je Marija Mrvičin dok će funkciju tajnice Kazališta obavljati Ljubica Lovrić, a izabran je i Upravni odbor od 12 članova te Nadzorni odbor od 3 člana. (Izvor: vinkovci.com.hr )

KUD "Seljačka sloga"

Sjedište: Ivankovo, Trg Bana Josipa Jelačića 5


NK "Bedem" Ivankovo

Sjedište: Ivankovo
Predsjednik: Davor Majstorović


RK "Boso" Ivankovo

Sjedište: Ivankovo
Predsjednik: Stipe Šuker, Ivankovo, Vinogradska 61, 381 348


NK "Borac" Retkovci

Sjedište: Retkovc
Predsjednik: Ivica Sabljaković, Retkovci,M. Gupca 47, 098 34367


NK "Slavonac" Prkovci

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Slavko Bičanić, P. Preradovića 80, 207 081


LU "Fazan" Ivankovo

Više obavijesti na stranici www.lovci-fazan-ivankovo.hr
Predsjednik: Marko Miličević, dip. ing., Ivankovo, J. Ivakića 39, 379 657


LD "Srndać" Retkovci

Sjedište: Retkovci
Predsjednik: Ante Musić, Retkovci


LD "Šljuka" Prkovci

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Martin Čajkovac, Prkovci, Glavna 54, 207 035


SRD "Klenić" Ivankovo

Sjedište: Ivankovo
Predsjednik: Josip Sekulić, Ivankovo, J. Kozarca, 377 114


SRD "Karas" Prkovci

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Ivo Matić, Prkovci, Gajeva 39 b, 207 117


ŠBK Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Vinogradska 28
Predsjednik: Branko Kolobarić, Ivankovo, Vinogradska 49, 381 130


Šahovska udruga Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Ivan Tomljenović, Ivankovo, Gorjani 77, 379 153


Škola nogometa Ivankovo

Sjedište: Ivankovo
Predsjednik: Marko Buranji, Ivankovo, Gorjani 212, 379 078
Tajnik: Josip Petričić
Blagajnik: Ivan Kovačević


Škola nogometa Ivankovo osnovana je 14. studenog 2003., kao zasebna udruga pri nogometnom klubu "Bedem" Ivankovo, s s ciljem obučavanja mladih naraštaja nogometnim vještinama i natjecanjima na svim razinama.

Tijela udruge su:

 • Skupština (svi evidentirani članovi)
 • Upravni odbor (5 članova)
 • Predsjednik škole
 • Tajnik
 • Nadzorni odbor (3 člana).
Na dan 1. prosinca 2008. u udruzi je 170 dječaka raspoređenih u 5 kategorija:
 • limači, 8-10 godina
 • početnici, 10-12 godina
 • pioniri, 12-14 godia
 • kadeti, 14-16 godina
 • juniori, 16-18 godina.

Limače, trenutno najbrojnije, treniraju Mladen Zubčić i Milan Galić, početnike Ljubomir Stanić, pionire Josip Raić - Sudar, kadete Tomislav Glibušić, a juniore Ivan Naglić. Trener svih vratara u udruzi je Smiljko Vranić.

LD "Lane" Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Zlatko Kiš, Ivankovo, Bošnjaci 115 a, 381 430, 091 381 1133


ŠRD "Strušac" Retkovci

Sjedište: Retkovci, E. Kvaternika 44
Predsjednik: Ivica Ambrinac, Retkovci, E. Kvaternika 33, 099 694 6125


Udruga je osnovana 22. 3. 2008.

Ženski nogometni klub Ivankovo

Predsjednik: Slavko Tomić


Ženski nogometni klub u Ivankovu osnovan je 9. rujna 2004. pod nazivom Ženski nogometnik klub Bedem - Vinkoprom, a od 8. rujna 2008. nosi naziv Ženski nogometni klub Ivankovo (ŽNK Ivankovo). Prema podacima udruge od 27. siječnja 2009. ima 35 registriranih igračica (kadetska i seniorska ekipa), a za svoje potrebe koristi nogometno igralište na Gracu, uz NK Bedem i Školu nogometa Ivankovo.

Ženski rukometni klub "Ivankovo"

Sjedište: Bošnjaci 10, 32 281 Ivankovo
Predsjednica: Eva Miškulin


Biker boyz Ivankovo

Predsjednik: David Žgela, Grojani 108, Ivankovo, 098 580 721


TAEKWON-DO KLUB "Ivankovo"

Predsjednik: Veselko Karačić, I. Kozarca 45, Ivankovo, tel. 377 663


UHDDR, Podružnica Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Vlado Jozić, oec., Ivankovo, Radnička 34, 377 216


HVIDR-a Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Franjo Šamukić, inž., Ivankovo, Vinogradska 101, 381 362
Tajnik: Kruno Eđed, Ivankovo, M. A. Reljkovića 45, tel. 492 827


Rad udruge HVIDR-a je socijalno-humanitarnog karaktera. Udruga se skrbi za svojih 55 hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata i njihove obitelji kroz sljedeće aktivnosti:

 • športske, kulturne i psihofizičke aktivnosti, kao vidove rehabilitacije, u sklopu kojih se održavaju turniri u Beli, jednodnevni izleti članova i njihovih obitelji
 • pružanje pomoći članovima i njihovim obiteljima u cilju ostvarivanja prava na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te obilježava značajnije datume vezane za Domovinski rat kao i dan Svih svetih.

Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Općine Ivankovo, UHDVDR, Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Bošnjaci bb (športska dvorana)
Predsjednik: Marko Miličević, Ivankovo, J. Ivakića 39, 379 657


Hrvatska udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Općine Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Pavo Batinić, Ivankovo, Kolodvorska 15 a, 377 360
Dokument: podaci o poginulim, nestalim i dr..


DVD IVANKOVO

Sjedište: Ivankovo, Bošnjaci 20
Predsjednik: Dražen Klobučar, Ivankovo, 098 724 201


DVD RETKOVCI

Sjedište: Retkovci, M. Gupca 7
Predsjednik: Josip Filipov, 098 845 349
Zapovjednik: Goran Mesaroš, 091 322 8201
Tajnik: Saša Nacega, 091 322 8204
Blagajnik: Stjepan Skomina, 091 322 8202
Dežurni vatrogasac, prijavljen u 112: Mile Pavelić, 091 193 8959


Dobrovoljno vatrogasno društvo Retkovci počelo je s radom daleke 1927. i aktivno djelovalo do 1943., kada je, najvjerojatnije zbog eskalacije drugog svjetskog rata, zamrznulo svoj rad. Nakon dužeg niza godina, točnije 1952., ponovno je počelo aktivno djelovati. Ovo razdoblje Dobrovoljnog vatrogasnog društva smatra se najznačajnijim jer su se njegovi članovi, pored svojih redovitih obveza, organizirali i aktivno sudjelovali u izgradnji vatrogasnog doma i spremišta (sada je to Hrvatski narodni dom). Novoizgrađeni dom bio je vlasništvo DVD-a do 1977. kada je prešao u vlasništvo Mjesne zajednice. Razlog je najvjerojatnije u tome što se od 1971., zbog masovnog odlaska članova na rad u inozemstvo, društvo dosta osulo. U to vrijeme gotovo je prestalo s radom, iako postoje podaci da je bilo aktivno do 1979. Od 1979. do 1986. nema nikakvih podataka o radu društva, no ono nije nikada bilo ugašeno. Dana 21. 2. 1986. održana je osnivačka skupština DVD-a koja je, ulažući ogroman trud, obnovila rad društva, osigurala bolje uvjete rada, u što spada i nabavka osnovne oprema za gašenje požara, i održala DVD do danas. Društvo je tada imalo 56 članova, no kasnije, zbog neispunjavanja obveza, ispisana su sedamnaestorica. Iste godine, ispit za vatrogasca položilo je 30 članova, od kojih je većina i danas u DVD-u. U to vrijeme, velika se važnost pridavala uvježbavanju članova za zaštitu od požara, a to se očitovalo, podjednako, i prilikom povremenih priprema za natjecanja i kroz redovito provođenje preventivnih mjera, i dr. aktivnosti predviđenih programom rada DVD-a. Svakom godinom rada društvo se usavršavalo i nadopunjavalo opremu te je tako 1990. nabavljena i postavljena sirena koja je pridonijela bržoj i efikasnijoj obrani od požara.

Tijekom ratnih godina društvo je djelovalo smanjenim kapacitetom jer je veliki broj članova bio uključen u obranu Domovine.

U narednom periodu zabilježeno je sljedeće:

 • 1993. izrada nove zastave DVD-a
 • 2006. nabavka navalnog vozila (donacija DVD-a Ivankovo), a doniranje postojeće cisterne DVD-u Prkovci
 • 2007. izgradnja nove garaže i proširenje vatrogasnog spremišta te sanacija postojećih objekata (izmjena električnih instalacija i dr. zahvati)
 • 2008. glavno težište društvo stavlja na vatrogasna natjecanja i tu postiže dobre rezultate.

DVD Retkovci danas ima 84 aktivna člana, od toga 30-tero mladeži i djece, i 18 počasnih članova.

DVD PRKOVCI

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Antun Čajkovac, Glavna 19, 091 566 1329


Hrvatska udruga umirovljenika Općine Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Željko Cavor, Ivankovo, M. Gupca 13, 379-607


Udruga umirovljenika Hrvatsko proljeće Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Ante Knežević, Ivankovo


Dobrotvorna udruga sv. Vinka Pallottija Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Mato Džalto, prof., Ivankovo, J. S. Reljkovića 11, 377 525